De architect

De Prins is een krachtig gebaar op een prominente plek

De industriële geschiedenis van de locatie vraagt om een massief en iconisch ontwerp. Dat zegt Milad Pallesh, de betrokken architect van Studio Pallesh. “Het is een baken op een prominente plek op Oostenburg.”
“De Prins is een landmark op Oostenburg dat ook de Werkspoorhal definieert. Daarom kozen we voor een krachtig gebaar op dit belangrijke kruispunt. Massief en rationeel, maar genuanceerd in de detaillering. Hoe dichter je bij het gebouw komt, hoe meer je ontdekt.”

Bijzondere gloed

Wat direct in het oog springt, is de kleur. “De Prins is opgetrokken uit steenachtig materiaal in een industriële aardekleur. Het is rood beton, op twee manieren bewerkt. Zo heeft de sokkel een zwaar en dragend karakter, met diepliggende kozijnen, en is de toren glad en reflecterend. Vooral met de zonsopkomst en -ondergang geeft dit een bijzondere gloed.”

Verbindend atrium

In het deel van de begane grond dat grenst aan de Werkspoorhal komt hedendaagse horeca. Bereikbaar via de entree van het gebouw. “Je komt de toren binnen via een centraal gelegen poort, die uitkomt in het hart van het gebouw. Dit zonovergoten atrium biedt zicht op de horecagelegenheden en de Werkspoorhal. Ook pakken bewoners van De Prins hier de lift of trap naar hun appartement. Het is een verbindende plek die ervoor zorgt dat bewoners altijd verbonden zijn met de stadse sfeer.”

Grote vormen

In het atrium is de constructie van het gebouw heel goed zichtbaar. “Het is een unieke ruimte met mooie doorkijkjes, die je niet vaak terugziet in woongebouwen. Door te kiezen voor grote vormen was het mogelijk om bijvoorbeeld plantenbakken en het irrigatiesysteem in het ontwerp te integreren. Het atrium heeft bewust een heel neutrale uitstraling. De lichte materialen in grijs- en wittinten staan in mooi contrast met de dieprode kleur aan de buitenkant.”

Thema’s

Duurzaam wonen
Over Wonen in de Prins

Duurzaam wonen

Lees meer
Architecten
Over Wonen in de Prins

Architecten

Lees meer

Wonen in de Prins is een project van: